Våre råd til politikere som opplever hat og trusler

Mange politikere forteller at de mottar hatfulle ytringer eller trusler. Nå skal mange nye folkevalgte inn i politiske verv rundt om i landet. Her er PSTs råd til de som er aktive i politikken.

Publisert 12. sep 2023

Mengden trusler, sjikane og hets mot politikere øker.

På vegne av Kommunesektorens organisasjon (KS) har Ipsos undersøkt omfanget av hets og trusler mot lokalt folkevalgte. Undersøkelsen, som er direkte sammenliknbar med tilsvarende fra 2019, viser at 40 prosent av de folkevalgte har mottatt slike type meldinger. Av disse er det 43 prosent som utøver ulike grader av selvsensur. Halvparten av disse har vurdert å slutten, men 22 prosent har bestemt seg for å slutte.

LES MER: Her kan du lese hele rapporten

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har ansvaret for å forebygge og etterforske trusler mot myndighetspersonene i regjeringen, på Stortinget og Høyesterett, samt medlemmer av kongefamilien. Politiet har ansvaret for lokal- og fylkespolitikere. PST hjelper politiet ved å følge med på, og beskrive, aktuelle trusler politikerne kan stå overfor. Vi har gode rutiner for å varsle hverandre i saker innenfor våre mandat.

I midten av august tok PST et initiativ overfor politiet om å sammen rette enda større fokus på trusler og hets mot politikere. Om man slutter å bedrive politikk, modererer seg selv som politikker eller ikke tør eller orker å gå inn i politikken på grunn hets og trusler, rammer det demokratiet vårt.

PST har utformet råd til alle med politiske verv.

Forebyggende råd hets, hatefulle ytringer og trusler:

Råd til deg som opplever hets og trusler:

I forkant av årets kommunestyre- og fylkestingsvalg har Politiets sikkerhetstjeneste også laget en podkastepisode om temaet. Den kan du lytte til her:

PSTs podcast